Kényeztetés

Külsőleges fitoterápiás módszerek

Gyógynövények felhasználási lehetőségei külsőleg: fürdő, borogatás, pakolás, inhalálás

Fürdőadalékok/Ülőfürdők:

Hatásos fájdalomcsillapítók, nyugtatók lehetnek, mivel a fürdés során a bőrön keresztül és a belégzéssel bekerülnek a hatóanyagok, sőt az ásványi anyagok egy kis része is bejut a szervezetbe.
Válasszon gyógynövényt. Tegye be forró vízbe és 15 percig hagyja állni benne. Az edényt fedje le, hogy az illékony hatóanyagok ne távozhassanak el a gőzzel együtt. A vizes oldatot töltse be a kádba. Javasolt időtartam 10 perc, és a fürdő után ajánlatos pihenni.
Figyelem: A meleg fürdők megterhelik a szívet és a keringést, valamint visszeres panaszok esetében mellékhatásai lehetnek. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy egyetért-e a fürdővel. Tilos az, hogy forró fürdő előtt vagy alatt, forró teát igyon, mert az még egészséges embereknél is keringési panaszokat okozhat!
Fürdőadalékként ajánlott gyógynövények: borsmenta, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, rozmaring, zsálya, édeskömény, levendula, kamilla, babér, fűzfa—, tölgyfakéreg. (Egyéb hasznos információk az Aromaterápiánál és a Fűszereknél.)

Forró lábfürdő

A lábfürdő az egész testet felmelegíti és mozgósítja a test saját védekező erőit. Így akadályozza meg, hogy az átfázás vagy a kezdődő fertőzés a vesére és a hólyagra is ráterjedjen.
Válasszon gyógynövényt. Tegye be forró vízbe és 15 percig hagyja állni benne. Az edényt fedje le, hogy az illékony hatóanyagok ne távozhassanak el a gőzzel együtt. A vizes oldatot töltse be a lavorba. Kezdetben testhőmérsékletű vízben áztassa a lábakat. Ha már nem érzi melegnek a fürdőt, öntsön hozzá annyi forró vizet vagy teát, hogy épp elviselje a meleget. 10-15 percig tartson. Vénás betegség, visszeres panaszok, szívbetegség vagy egyéb keringési zavar esetén a forró lábfürdő tilos.
Kánikulában ne feledkezzen meg a hűsítő lábfürdőkről.
Fürdőadalékként ajánlott gyógynövények: borsmenta, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, rozmaring, zsálya, édeskömény, levendula, kamilla, babér, fűzfa—, tölgyfakéreg. (Egyéb hasznos információk az Aromaterápiánál és a Fűszereknél.)

Borogatás/Pakolás:

Hatásos fájdalomcsillapítók, nyugtatók, bőrkezelők lehetnek.
Válasszon gyógynövényt. Tegye be forró vízbe és 15 percig hagyja állni benne. Az edényt fedje le, hogy az illékony hatóanyagok ne távozhassanak el a gőzzel együtt. Nedvesítsen meg egy pamutruhát (vagy közvetlenül a teafiltert használja), és jól nyomja ki. Helyezze a lehetőség szerint előzőleg megtisztított kezelendő helyre, kendővel rögzítse a testhez, és takarja be. Fájdalomcsillapítás, bőrpuhítás céljára, meleg borogatást alkalmazzon, míg gyulladás esetén hűvöset. 15-20 percig hagyja a testén.
Borogatásként ajánlott gyógynövények: rozmaring, édes kömény, zsálya, kakukkfű, borsmenta. Figyeljen az esetleges egyéni allergiás reakciókra (pl. a kamilla száríthat). Ez esetben azt a gyógynövényt többé ne használja. (Egyéb hasznos információk az Aromaterápiánál és a Fűszereknél.)
Májborogatáshoz (a jobboldali mellkasi bordák alá helyezendő meleg borogatás - méregtelenítési módszerként): borsmenta, kakukkfű, levendula ajánlható.
Karikás szemre hideg, natúr, nem tocsogós feketeteás filter tehető.

Inhalálás/Gőzölés:

Különösen felső légúti megbetegedések, nátha, arc- és homloküreg-gyulladás esetén hatásos. Az inhalálást ne forró vízzel végezze.
Válasszon gyógynövényt. Tegye be forró vízbe és 15 percig hagyja állni benne. Majd hajoljon fölé, takarja be fejét száraz törülközővel, hogy a gőz és az illékony hatóanyagok ne szökjenek el.
Inhaláshoz ajánlott gyógynövények: kamilla, ánizs. (Egyéb hasznos információk az Aromaterápiánál.)
Kozmetikai hatású arcgőzöléshez édeskömény, kakukkfű, menta, rozmaring, zsálya ajánlott.

Az oldal elejére


teáskanna teafilter.hu - Elsato Kft. teáskanna
http://www.elsato.hu ©2006 ELSATO Kft. Minden jog fenntartva!